LA BANDA
Història | Components | Repertori


La Banda de Cornetas y Tambores Sones de Pasión de Reus va ser creada l'octubre de 2015 a Reus, a mans d'un grup d'amics i aficionats a les bandes que van decidir ajuntar-se per poder donar vida al seu projecte: la creació d'una Banda de Cornetes i Tambors.

La formació té els seus orígens a Cambrils sota el nom de Banda de Cornetes i Timbals Verge del Camí, resultat d'algun que altre intent frustrat. Els seus precursors, José María Lajas i Joan Novillo, van decidir emprendre aquest projecte després d'abandonar la seva respectiva banda amb la qual estaven tocant. Al principi van ser sis components, després van passar a dotze, però al veure que no fructificava la idea van decidir traslladar-se a la ciutat de Reus.

Nous aires, noves idees. Es va canviar de nom i per tant l'escut de la banda:

Escut fet a mà Escut provisional Escut actual
L'escut de la Banda, dissenyat per José Hoces, està format per tres elements clarament diferenciats i emblemàtics de la ciutat de Reus: 1- La Rosa, senyal pròpia i tradicional que representa l'escut de la ciutat. 2- Església Prioral de Sant Pere. 3-Monument del General Prim: comte, militar i polític de Reus.


Amb la direcció musical a mans de José María Lajas vam començar a crear un repertori de marxes en ordinari i confrare.

La nostra primera actuació va ser el 5 gener de 2016 a Cambrils, a la Cavalcada de Reis, sortint sense banderí i sense gales, ja que la banda només tenia 3 mesos de vida.

La nostra primera Setmana Santa va ser aquest mateix any, acompanyant a la Germandat de Sant Josep Obrer de Reus el Dimecres i Divendres Sant, i a la Confraria De Sant Magí Màrtir de Barcelona en la Recollida dels Passos de Tarragona.
El 17 de Juliol de 2016 s'estrena el nostre estendard en l'actuació de les festes del barri de la Pastoreta de Reus.

Estendard Estendard Estendard


El 5 de Gener de 2017 a Castellvell s'estrenen tres bombardins, significant així la nostra primera actuació amb cos de baixos amb components de la nostra banda. També es van estrenar els cèrcols anti-harmònics personalitzats amb el nom i l'escut de la banda per a la percussió.

Cèrcols anti-harmònics

El 22 de Gener de 2017, en l'actuació dels Tres Tombs de Cambrils, s'estrenen les gales de corneta i de trompeta.
Aquest mateix any es decideix retirar les gales de l'uniforme i són reemplaçades per les espatlleres personalitzades amb l'escut.

Mantolí Mantolí Mantolí


L'1 d'abril de 2017, gràcies a l'ajuda de l'Ajuntament de Castellvell del Camp, vam aconseguir organitzar el nostre primer certamen, el qual vam convidar a 4 bandes (Banda de Cornetas y Tambores Clave de Sol de Xest, Banda de Cornetas y Tambores Santísimo Cristo de los Necesitados d'Aldaia, Banda Sant Sepulcre d'Oliva i Banda de Cornetas y Tambores Sant Lluís Bertrán de València).


Aquest mateix dia vam estrenar la nostra primera marxa pròpia "Sueños de Pasión" de Luis Sánchez Madueño.

A la Setmana Santa del 2017 vam actuar per primera vegada el Diumenge de Rams a Tortosa. El Divendres Sant vam acompanyar de nou a la Confraria De Sant Magí Màrtir de Barcelona, la qual vam signar un contracte per als propers tres anys, a partir del 2018, per tocar a la Processó del Sant Enterrament de Tarragona.

El nostre segon Certamen es va celebrar el 10 Març de 2018. Vam estrenar la nostra uniformitat actual feta a mida i dues marxes pròpies: "Alma y Corazón Cofrade" de David Moya i "Cuando Calló la Tarde" de Luis Sánchez Madueño. Van ser convidades dues bandes: Banda de Cornetas y Tambores San Pablo de Saragossa i Agrupación Musical Virgen del Consuelo del Vendrell.

Uniformitat actual

La nostra primera actuació fora de Catalunya va ser el dia 7 d'abril de 2018, que vam ser convidats al Certamen de Bandes Clave de Sol de Manises (València).

A principis del mes d'octubre es va incorporar a les nostres files el nostre assessor musical Pablo Picchi que amb els seus coneixements de música com a compositor, arranjador i director d'orquestres, ha aportat fins al dia d'avui una millora tant en els assajos com en les nostres actuacions en aspectes d'harmonia i matisos musicals. La seva estrena juntament amb la banda va ser el 24 de novembre al concert de Santa Cecília en Els Pallaresos.

El mes de desembre va servir de preparació per a les nostres sortides durant les festes de Nadal. Per primera vegada es van adaptar tres nadales: "Fum, fum, fum", "Campanas de Belén" i "Los peces en el río", que es van estrenar a Reus, el 8 de desembre, a La Pineda, el 22 de desembre, i un any més a la Cavalcada de Reis de Castellvell del Camp.

El 15 de març de 2019 vam actuar en la presentació de l'Opuscle de l'Agrupació d'Associacions de la Setmana Santa de Tarragona, estrenant una nova marxa pròpia dedicada a la imatge amb la qual acompanyem la nit del Divendres Sant a Tarragona "El Retorn del Calvari" composta per David Moya.

Un dia després es va celebrar el nostre tercer certamen acompanyats per la Banda de Cornetas y Tambores Sant Lluís Bertrán de València, la Banda de Cornetas y Tambores El Descendimiento de Requena (València), la Agrupación Musical Virgen del Consuelo del Vendrell (Tarragona), la Banda de Timbals la Presa de Jesús de Tarragona i la Banda La Verònica de Reus.

El 7 d'abril de 2019, un any després de la nostra primera sortida fora de Catalunya, la casualitat va fer que es tornés a repetir. Aquesta vegada el nostre destí va ser Àvila, per participar juntament amb altres bandes de diferents zones de la geografia espanyola en el prestigiós certamen nacional "Toques de la Pasión" organitzat per la banda 'El Amarrado' d'Àvila que celebrava la XXI edició.
Es van interpretar quatre marxes pròpies: "Alma y Corazón Cofrade", "Sueños de Pasión", "El Retorn del Calvari", "Cuando Calló la Tarde" i a petició del públic, vam decidir tocar una marxa extra també estrenada feia poc com "A Jesús , el Nazareno".
Va representar ser una experiència única, mai assolida per cap altra banda del territori català, i un salt en el nostre camí com a banda humil i jove compartint escenari amb bandes de tant nivell i prestigi en el món confrare.L'inici de la Setmana Santa del 2019 va començar, com ja és habitual, el Dissabte de Passió, en la trobada de Bandes de la Setmana Santa de Reus i el Dimecres Sant, per segon any consecutiu, en la Solemne Processó del Prendiment.
El Dijous Sant ens vam desplaçar a Sagunt per viure i participar a la seva Setmana Santa, declarada d'Interès Turístic Nacional. Va ser un dia plujós però vam poder participar en el que es coneix com la Visita dels Monuments, una expressió d'amor i agraïment en el qual l'Església demana dedicar un moment a Jesús simbolitzant l'anar i venir en la nit de la traïció.
El Divendres Sant a Tarragona vam tenir l'oportunitat d'estrenar a la Processó del Sant Enterrament la nostra marxa pròpia "El Retorn del Calvari" al Palau Arquebisbal, darrere del pas de misteri el qual acompanyem per quart any consecutiu.